Tarih: 27.10.2023 09:17 519
İZMİR

İZMİR'DE TÜRKMEN VE YÖRÜK ÇADIRI MÜZESİNİ MUTLAKA ZİYARET EDİN

Türkmen ve Yörük Çadır Müzesi; İzmir Bornova ilçesi sınırlarında, İstanbul otoyolu caddesi üzerinde..

   Türkmen ve Yörük Çadır Müzesi; İzmir Bornova ilçesi sınırlarında, İstanbul otoyolu caddesi üzerinde.. Müze ile ilgili yetkililerin verdiği bilgi şöyle: 

   Ege Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu (2016) yedi dernekten oluşuyor. Bunlar;
Ahmetli Yörükler Derneği
Bornova Yörükler Derneği
Belenbaşı Yörükler Derneği
Menemen Yörükler Derneği
Bergama Yörük Kadınlar Derneği
Oğlananası Yörükler Derneği
Ege Bölgesi Aydınlılar Derneği
Müze çadırı ilk bakışta; yuvarlak, yüksek ve oldukça geniş bir yapıya sahip, müze önünde süslemeli at arabası, su kabakları ve birtakım eski evsel aletler içerisini merak uyandırıcı şekilde bulunuyor. Çadıra girdiğinizde; eskiden insanların kullandığı giysi ve tarım üretim aletleri, ev aletleri, savunma aletleri gibi sınıflandırılmış bir takım tarihi doku gözünüzün önünde sergileniyor. Çadır yuvarlak olduğu için sergi kenarlarından devam ederek başladığınız noktaya geliyor ve rahat bir şekilde gezmiş oluyorsunuz.


 

 Cansız erkek , kadın mankenler üzerinde yöresel kıyafetler, görsel olarak sergileniyor. Sergilerde gümüş, kemerler, takılar, başlıklar,  yazmalar, bez bebekler, heybeler, oturmak için minderler, yastıklar, kilimler, dokuma mini halılar, erkek kep ve bereleri, yün çoraplar, çoban kepenkleri, kekik damıtma imbiği, omuz kantarı, gazyağı lambaları, beşikler, çeşitli mutfak aletleri, yayıklar, dibekler, yün eğiren manken figürü, at arabası üstünde yöresel kıyafetler içinde manken o yaşamı gözönüne getiriyordu.
  Her bir köşede atalarımızın yaşamını gözünüzde canlandırıyorsunuz. Baktığınızda figürlerin çoğu kullanılmış, yıllanmış, antika değeri olan geçmişin fısıltılarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz.
Hiç bir ticari amaç gütmeden; yolları obaya düşen misafirlere çay, kahve gibi ikramlarda yapıyor ve Türk halkının konukseverliğini de yaşatmaya çalışıyorlar. Eğer bir sivil toplum kuruluşu gelip burada toplantı yapmak isterlerse, bedelsiz olarak izin veriyorlar. Ücret talep etmiyorlar. Sadece çay, kahve getirirlerse; bunu diğer gelen misafirlerle paylaşmak adına kabul ediyorlar. Asla hediye dahi almıyorlar. Geziye gelen guruplar kendi yiyeceklerini, yanlarında getirip oradaki lokalde oturup yiyip içebiliyorlar.
Amaçları daha çok gençlerin, çocukların bu geçmişi tanıması, gelenek ve görenekleri öğrenip unutmaması hedeflerinden en önemlisi...
  Bende kendi adıma bu güzel müzeyi; başka insanların da merak etmesi, gelip görmesi konusunda katkı koymak, amacıyla tanıtmak istedim.
  Kamudan hiç bir şekilde yararlanmadan kendi maddi ve manevi çabalarıyla oluşturulan bu müzeye; umarım daha çok okul gelir ve tanıma şansı bulur.
  Müzenin kuruluş geçmişini merak ettiğim için başkanlara sorular sordum, notlar aldım. Bornova Yörükler Derneği ve Federasyan başkanı Ramazan Dumanlı'nın anlattıkları şöyle; 2017'de öncelikle kahvaltı servisi şeklinde ticari amaçla bu alanda faaliyet göstermeye başladık. 2019'da pandemi olunca, iş imkanı kalmadı. Kültür çadırı amaçlandığında; ilk heybe ile başladık. Sonra Alaşehir'den anne sandığı geldi. Antika pazarlarından ürünler toparladık.
  2020_2021 de müze oluşmaya başladı. Sağdan, soldan, akrabalardan derken ürünler arttı.
  Burası nasıl idare ediliyor?
_ Yönetim kurulu ile idare ediliyor. Arazi kendimizin ve tüm giderleri biz karşılıyoruz.
  Kamudan destek aldınız mı?
_ Kamudan maddi ve manevi destek almadık. Kendi imkanlarımızla oluşturduk. Maddi destek hiç bir yerden kabul etmiyor, biz karşılıyoruz.
   Hangi dernek olurlarsa olsunlar burada etkinlik yapabilirler. Bu dernekler; toplantı, gezi, kahvaltı gibi faaliyetlerde bulunmak isterlerse, önceden haber verdikleri taktirde gelebilirler. Çakışma olmaması için önceden haber almamız gerekiyor.
  Çıkar gütmediğimiz için misafir kabul ederek; çay, kahve gibi ikramları imkanlarımız ölçüsünde sunmaya çalışıyoruz.
  Buraya toplulukla yada aile ile gelen insanlar içinde geçmişten gelen anıları nedeniyle duygulanıp ağlayanlar bile oluyor.
  Müze statüsü için başvuru yaptınız mı?
_ Müze statüsü başvurusu yapmadık. Kendimiz Yörük Çadır Müzesi şekilde adlandırdık.

 


  

 


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °